1 april 2021

THUISBATTERIJEN OPSLAGSYSTEMEN : AANMELDING EN PREMIES

BYD thuisbatterij opslagsysteem,DGS,premie,2021

LG Chem batterij, box, thuisbatterij, opslagsysteem, DGS,2021


ALGEMENE INFORMATIE THUISBATTERIJENDe bedoeling van de zonnepanelen batterij, ook thuisbatterij genoemd, is het opslaan van stroom. Wanneer doet ze dat ?

 • Overdag: opslag van de elekriciteit die je zonnepanelen produceren.
 • ’s Avonds en ’s nachts: opslag van goedkope elektriciteit aan het daltarief (tijdstip kan verschillen per gemeente)

Wie zonnepanelen laat installeren maakt de juiste keuze met een batterij. Anders bent u namelijk alle ongebruikte zonne-energie kwijt. Bent u tijdens de zonnigste uren op uw werk ? Dan is een batterij voor u de oplossing. De energie wordt overdag opgeslagen, ’s avonds gebruikt u ze om te koken, te wassen, tv te laten spelen, …

Voordelen thuisbatterij zonnepanelen

 • Je verbruikt meer zelfgeproduceerde energie: met zonnepanelen zonder batterij verbruik je zo’n 30% van je eigen elekriciteitsproductie. Bij zonnepanelen met thuisbatterij stijgt dat percentage tot 50% à 80%
 • Je bent onafhankelijker van het elektriciteitsnet: hoe meer zelfgeproduceerde energie je verbruikt, hoe onafhankelijker je wordt van het elektriciteitsnet. Let op : zelfs met een zonnepanelen batterij zal je niet volledig onafhankelijk zijn. In de winter zal je nog altijd stroom van het net moeten halen.
 • Je energiefactuur daalt verder: dankzij een zonnepanelen batterij moet je minder elektriciteit van het net afnemen en worden je zonnepanelen nog rendabeler. Zo kan je extra besparen op je energiefactuur.
 • Je hebt een back-up systeem tijdens een stroompanne: valt de stroom plots uit ? Dan is je zonnepanelen batterij je redder in nood. Al je elektrische apparaten en verlichting kunnen gewoon blijven werken. Zeker voor zelfstandigen en bedrijven is zo’n bac-up systeem geen overbodige luxe.
 • Je bent beter voorbereid op het systeem van de digitale meter: vanaf 1 januari 2021 verdween het prosumententarief (forfaitair bedrag dat eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet). Met het nieuwe systeem van de digitale meter betaal je de netkosten op basis van je werkelijke afname van het net. Hoe groter je zelfverbruik, hoe beter dus. En dat is nu net het grote voordeel van een zonnepanelen batterij.

Voor monofasige oplossing met omvormer Solaredge, kan u werken met LG Chem batterij, 400V, maximum capaciteitsopslag 10kWh
Voor 3fasige oplossing met omvormer Solaredge, kan u werken met BYD batterij, 48V

Thuisbatterij opslagsysteem aanmelden :

Sinds 1 januari 2017 ben je als netgebruiker verplicht om de plaatsing van een opslagsysteem te melden aan je distributienetbeheerder.

Voor je begint, zorg dat je deze gegevens bij de hand hebt:

 • Het EAN-code van je bestaande elektriciteitsaansluiting
 • Een scan van het volledig ingevulde, duidelijk leesbare en positieve keuringsverslag, opgesteld door een erkend controleorganisme en met deze gegevens:
  • Datum van de keuring van je opslagsysteem
  • Verklaring dat het opslagsysteem voldoet aan het AREI en in dienst mag worden gesteld
  • Het aantal omvormers en het maximum vermogen
  • Een scan van het ééndraadschema van de installatie
  • Een driefasige aansluiting indien het geïnstalleerde vermogen > 5 kVA en ≤ 10 kVA
 • Naam en ondernemingsnummer van de installateur:
 • Het gelijkvormigheidsattest afgeleverd door Synergrid voor het type omvormer vermeld in het keuringsverslag (zie ook www.synergrid.be)

thuisbatterij systeem aanmelden_link Fluvius

Thuisbatterij opslagsysteem premie aanvragen * :

* pas mogelijk nadat u de aanmelding van de thuisbatterij gedaan heeft bij Fluvius en u attest van de netbeheerder Fluvius ontvangen heeft !!)

Volgende documenten moet u zeker bij uw premie aanvraag toevoegen:

* een kopie van de factuur (te bekomen bij de installateur van het batterijsysteem)

* een verklaring op eer waarin de elektrotechnische installateur verklaart om welke type van batterij het gaat, wat de werkelijke capaciteit ervan is, of er een tweerichtingscommunicatie-interface aanwezig is en of er een injectielimiet conform het premiebesluit werd ingesteld. (de verklaring op eer moet u laten invullen door de installateur van het batterijsysteem). : dit bezorgen wij u laer tesamen met de keuringsdocumenten

* een keuringsbewijs waarin het merk, het type, de opslagtechnologie, de werkelijke capaciteit (uitgedrukt in kWh), het vermogen(uitgedrukt in kW) en de wijze van aansluiting zijn opgenomen. (te bekomen via de keurder of het keuringsorgaan van het batterijsysteem).

* een attest van Fluvius (te bekomen via de netbeheerder Fluvius dat bewijst:dat uw batterijsysteem is aangemeld bij de netbeheerder

* dat u over een digitale meter beschikt

* dat u bent overgestapt op het nieuwe nettarief voor prosumenten

* indien van toepassing, een goedgekeurde offerte van de netbeheerder voor de plaatsing van een digitale meter

online aanvragen : 

energiesparen premie thuisbatterij_link

Vanaf 1 april 2021 gelden nieuwe premies voor wie een thuisbatterij koopt of leaset. De premie bedraagt vanaf dan 300€ per kWh voor thuisbatterijen met een capaciteit van 0 tot 6 kWh en € 250 voor thuisbatterijen met een capaciteit van 6 tot 9 kWh.Voor thuisbatterijen met een capaciteit vanaf 9 kWh is er voortaan geen premie meer. De premie per batterij bedraagt maximaal € 2.550 en maximaal 40% van de factuur (inclusief btw).  De komende jaren zullen voor de thuisbatterijen de premies geleidelijk aan verminderen.


afspraak/offerte aanvragenTHUISBATTERIJEN OPSLAGSYSTEMEN : AANMELDING EN PREMIES

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x