10 januari 2021
ZONNEPANELEN : PREMIES TEM 31/12/2020 EN VANAF 01/01/2021 GEPLAATST
ZONNEPANELEN INSTALLATIE TEM 31/12/2020 :
PREMIE/COMPENSATIE
BEREKEN UW FINANCIELE COMPENSATIE … :
De berekening kunnen klanten doen via de bovenstaande calculator : Bereken uw financiële
compensatie - Energiesparen
De informatie over de uitbetaling is voorlopig de volgende:
“De compensatie wordt vóór het einde van het jaar in één keer uitbetaald op de
rekening van de eigenaar van de zonnepanelen, dit bedrag wordt niet gespreid over 15
jaar. Eigenaars van zonnepanelen die al beschikken over een digitale meter, zullen van
Fluvius een bericht ontvangen met de nodige informatie om de compensatie aan te
vragen. Hierover zal later gecommuniceerd worden.” Op dit moment spreekt de website
over uitbetaling “najaar 2021”.
De regelgeving voor uitbetaling en officieel maken van deze compensatie wordt nog
volop uitgewerkt en moet nog bepaalde officiële stappen door.
We houden je op de hoogte als we nog meer info ontvangen van Techlink
ZONNEPANELEN INSTALLATIE VANAF 01/01/2021 :
INDIENPROCEDURE PV INSTALLATIE :
Vanaf 2021 vervangt een premie het terugdraaiende teller principe voor PV tot 10 kVA. In de vorige nieuwsflitsen (14 oktober 2020) lijstten we de voorwaarden op. Fluvius maakte nu ook de indienprocedure bekend.
Via
kan de premie-aanvraag ingediend worden.Techlink Nieuwsflits 2021/1 dd 20/01/2020
Premie kleinschalige PV: indienprocedure en modaliteiten Fluvius maakte bekend hoe de premie voor PV-installatie moet aangevraagd worden. In deze nieuwsflits geven we u graag het overzicht van de procedure en een aantal andere modaliteiten Indienprocedure PV premie Vanaf 2021 vervangt een premie het terugdraaiende teller principe voor PV tot 10 kVA. In de vorige nieuwsflitsen (14 oktober 2020) lijstten we de voorwaarden op. Fluvius maakte nu ook de indienprocedure bekend. Via mijn.fluvius.be kan de premie-aanvraag ingediend worden. Daarbij is vooral de datum van indienstname belangrijk (na 1 januari 2021) en moeten alle facturen worden toegevoegd. Op de factuur moet volgende informatie vermeld staan: adres waar PV geplaatst werd, leverings- en plaatsingsdatum, merk en type zonnepanelen, piekvermogen van zonnepanelen en kostprijs van materialen en eventuele plaatsing. Een kopie van alle facturen moet worden toegevoegd. Zowel de aanmelding van de installatie bij Fluvius als de aanvraag van de PV-premie moet binnen de drie maanden na indienstname (datum AREI-keuring) gebeuren. Het is belangrijk dat het installatienummer van de PV-installatie (beginnend met P of G) opgevraagd wordt bij de netbeheerder. Dit kan pas nadat de aanmelding van installatie is verwerkt door Fluvius.
Het premiebudget voor 2021 bedraagt momenteel 32,4 miljoen euro. Dit is voldoende voor minimaal 21.600 installaties. Momenteel is nog niet duidelijk welke regels gevolgd zullen worden als het premiebudget bijna opgebruikt is. Techlink volgt dit verder op. Fluvius heeft momenteel meerdere maanden vertraging met het verwerken van aanmeldingen van PV-installaties. We hebben deze problematiek aangekaart en om de termijn van 3 maand te respecteren zal prioriteit gegeven worden aan aanmeldingen van PV-installaties met AREI-keuring in 2021. We raden toch aan om zo snel mogelijk na AREI-keuring de PV-installatie aan te melden. RESCert Verder werd zoals in vorige nieuwsflits gezegd aan deze premie RESCert als kwalitatieve voorwaarde gekoppeld, hieronder vindt u het RESCert certificaat terug :
Fluvius zal dus ook vragen om het RESCert-nummer van de installateur toe te voegen bij de aanvraag.
Zonnepanelen blijven ook in 2021 een prima investering.
Zonnepanelen blijven ook in 2021 een prima investering. Met wat u bespaart op uw energiefactuur verdient u uw zonnepanelen op 7 tot 9 jaar terug. Zonnepanelen op het dak van uw woning betekenen ook een meerwaarde voor uw huis. Doordat u overschakelt op zonne-energie, werkt u actief mee aan een schonere wereld met minder CO2-uitstoot. U wekt zelf hernieuwbare energie op, waardoor u niet alleen onafhankelijker bent van leveranciers maar ook nog eens in orde bent met de EPB-normering.
De elektriciteitsmeter houdt uw verbruik en uw energielevel bij.
De elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel energie u heeft geproduceerd en hoeveel elektriciteit u verbruikt. De meterkast zal eerst uw stroom verdelen naar uw elektrische apparaten. Daarna zijn er twee scenario’s mogelijk:
- U heeft meer energie verbruikt dan uw zonnepanelen hebben opgewekt, waarbij u het tekort van het net zal afnemen.
- U heeft meer elektriciteit geproduceerd dan u heeft verbruikt, waarbij de overtollige stroom terug aan het net wordt geleverd.
De klassieke elektriciteitsmeters worden stelselmatig vervangen door nieuwe, digitale meters. Deze meters registreren de werkelijke afname en injectie afzonderlijk. U betaalt de nettarieven op basis van uw werkelijke afname en u ontvangt een vergoeding voor de overtollige stroom. De meter communiceert automatisch uw verbruik aan uw netwerkbeheerder.
Koppeling met het elektriciteitsnet
Via de zekeringkast wordt uw zonnepanelensysteem aangesloten op het net. De zonnepanelen dienen geplaatst te worden volgens de AREI (Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties) wetgeving. DGS laat aan de keuringsorganisatie OCB weten dat er bij u zonnepanelen geïnstalleerd zijn en OCB komt na de zonnepanelen installatie bij u langs om de zonnepanelen te keuren. Daarna kan de aanmelding van de zonnepanelen bij de netbeheerder Fluvius gebeuren.
DGS is sinds 2007 gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen, nu in combinatie met de vooruitstrevende SolarEdge omvormers en/of thuisbatterij opslagsystemen van BYD en/of LG Chem.
Wij hebben ons eigen gespecialiseerd en ervaren DGS-Groep team dat uw installatie komt plaatsen.
Wij verkiezen om met kwaliteitsmerken te werken, zoals bv. Sunpower, REC, Bisol zonnepanelen, bevestigingsmateriaal van Schletter en SolarEdge omvormers.
6% BTW verlaging enkele hernieuwbare energietechnieken
BTW verlaging nieuwbouw naar 6% voor zonnepanelen, ... vanaf 1 april 2022 tot einde 2023
23 maart 2022
13/09/2021 : gewijzigde aanvraagprocedure premie terugdraaiende teller
Retroactieve investeringspremie: gewijzigde aanvraagprocedure en mogelijkheid tot correctie Sinds 20 juli kunnen PV-eigenaars met digitale meter de retroactieve investeringspremie aanvragen ter compensatie van het wegvallen van het terugdraaiende teller principe. We meldden aan VEKA en Fluvius dat er verwarring was over de aanvraagprocedure, waardoor er mogelijks een te lage compensatiepremie aangevraagd werd. De procedure is in tussentijd gewijzigd en er werd beslist hoe er een correctie kan uitgevoerd worden. We lichten de procedure in deze nieuwsflits verder toe.
13 september 2021
RETRO ACTIEVE PREMIE DIGITALE METER
Retro actieve premie zonnepanelen digitale meter of teller
22 juli 2021
ELEKTRISCHE WAGENS : PROMOTIE BELASTINGSVERMINDERING OP LAADPALEN VANAF 01.09.2021
ELEKTRISCHE WAGENS : PROMOTIE BELASTINGSVERMINDERING OP LAADPALEN VANAF 01.09.2021 Het promoten van elektrische wagens moet gepaard gaan met het promoten van de installatie van laadpalen.
THUISBATTERIJEN OPSLAGSYSTEMEN : AANMELDING EN PREMIES
Thuisbatterijen : alles ivm aanmelding thuisbatterij en aanvraag premie vanaf 1 april 2021
1 april 2021